Tradiční mallorská kuchyně
Mallorská kuchyně se pojí s historií ostrova a s národy, které jej postupně obývaly. Pokud se na ni soustředíte, objevíte známky kuchyně španělské, italské a arabské. Typické pokrmy se připravují co nejjednoduššími způsoby úpravy a využívají se suroviny, které jsou snadno dostupné. Základ tvoří ovoce a zelenina, z masa je to vepřové, jehněčí, kuřecí a králičí. Samozřejmostí jsou plody moře. Pro dochucení se využívají různé druhy bylinek a mořská sůl a nesmí chybět všude přítomný olivový olej.
Co ochutnat na Mallorce?
- Předkrmy
Jako předkrm se podávají Tapas nebo Racions. Jsou to různé druhy malých chuťovek. Mohou to být plněné olivy, nakládané nebo grilované ryby, šneci, zeleninové či ovocné saláty, sýry, sušená šunka, paštičky či slané koláčky.
- Polévky
Mezi nejčastější druhy patří polévky z luštěniny, zeleniny nebo masové a rybí vývary. Setkat se však můžete i s hustými vývary, jež se připravují ze zeleniny a masa a podává se k nim chléb. Jedná se o Sopa mallorquín. V letním horkém období se servíruje studená polévka připravovaná z rajčat známá jako Gazpacho.
Známá, ale drahá, je Caldereta de llagosta, pro jejíž přípravu se používají langusty a mušle.
- Hlavní jídla
Národním pokrmem jsou různé varianty eintopfu. Jde o jídlo připravované v jednom hrnci.
Tím je třeba směs rýže s různými druhy masa (kuřecí a jehněčí) a zeleniny, která se dochucuje šafránem. Velmi oblíbeným zeleninovým pokrmem je směs Tumbet, jež se připravuje z osmažených papriky, cukety a lilku a dochucuje se rajčatovou omáčkou. Ta bývá někdy servírována i jako předkrm nebo příloha k masům.
- Sladké pečivo a dezerty
Ochutnat můžete smažené koblížky, pro jejichž výrobu se používá bramborové těsto. Podávají se pocukrované a s různými druhy ovocných marmelád. Z kynutého těsta se připravuje pečivo v podobě šneka, které je posypané cukrem.
Jako dezert, někdy i hlavní chod, se také servíruje slaný koláč Tortilla de patatas, jehož základní suroviny tvoří brambory, vejce a cibule, které mohou být doplněny houbami, špenátem či rybím masem.